Glasstec Preview

25.6.2018

Bohlen edustajat Glasstec Preview tapahtumassa.

Glasstec 2018, Düsseldorf, Preview, esimakua lokakuun lasialan messuista. Lue mitä uutta messuilla on nähtävillä.

Glasstec preview

Glasstec preview järjestettiin kesäkuun puolivälissä Düsseldorfissa. Tilaisuuteen oli kutsuttu Euroopan lasialan lehdistö. Tarkoituksena oli tarjota tulevien messujen näytteilleasettajille mahdollisuus kertoa innovaatioistaan ja uutuuksistaan ennakkotilaisuudessa, rauhassa keskustellen, ei siis luentomuotoisesti seminaarissa. Mitä todennäköisemmin samainen lehdistö vierailee uudelleen heidän juttusillaan lokakuun Glasstec messuilla ja suurella todennäköisyydellä he saavat artikkelit alan lehtiin, näkyvyyttä innovaatioilleen.

Lehdistöä paikalla oli mukavasti; 33 henkilöä, näytteilleasettajia 12. Tilaisuuden alussa Glasstecin johtaja Birgit Horn kertoi tulevasta messutapahtumasta. Mitä uutta he ovat keksineet. Tiedossa on mm. seminaareja, start-up zone ja kilpailu nuorille lasialan käsityöläisille. Kuumia aihealueita ovat mm. teollisuus 4.0, ohut lasi, julkisivut ja älylasi sekä taide- ja sisustuslasi.

Näytteilleasettajien uutiset

A+W Software valmistaa tuotannon ohjausjärjestelmiä lasi- ja ikkunateollisuudelle. Glassteciin he tuovat uutuutena Iot –järjestelmänsä, joka kerää tuotannon laitteista tietoa, huolimatta laitteen valmistajasta tai käyttökielestä. Dataa kerätään tehostamaan tuotantoa, jolloin laitteet osataan huoltaa ajoissa, tilata tarvittavat varaosat suunnitellusti ja aikatauluttaa eri toiminnot uudelleen. Näin vältytään pitkiltä huoltotauoilta ja odotusajoilta. Samalla käsityön määrä vähenee. Myös asiakashallinta on samassa ohjelmassa. Toinen uutuus on mobiilisovellus A+W iShape, joka helpottaa monen lasinleikkaajien työtä. Perinteisesti asiakas tuo pahvisen tai puisen mallikappaleen tarvitsemastaan lasista. Nykyaikaiset laitteet vaativat piirroksen digitaalisena.  Mobiilisovellus lukee kännykkäkamerakuvan ilman että kameraa tarvitsee kalibroida. A+W iShape toimii kaikissa nykyaikaisissa kännyköissä.

Viprotron valmistaa skannauslaitteita, joilla voi havaita lasin sisältämiä virheitä kuten naarmuja, kuplia ja sormenjälkiä. Mielenkiintoista oli keskustella tulevista standardimuutoksista koskien anisotropiaa, sillä standardeja päivitetään parhaillaan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Nyt kun anisotropiaa voidaan mitata entistä kattavammin (laitevalmistajia on näytteilleasettajan arvion mukaan ainakin viisi) ja tunnetaan anisotropian määrään vaikuttavia tuotannon tekijöitä, tulee karkaistun lasin standardi muuttumaan, kuten myös yhdistyksen takuuohjeet… jollain aikavälillä. Standardimuutosten jälkeen emme voi enää todeta, että anisotropia on karkaistun lasin ominaisuus. Kuluttajat vaativat jo nyt lasin vaihtoa pahimmissa anisotropiatapauksissa. Jatkossa valmistajan tulee toimittaa lasia, jossa anisotropia on mahdollisimman vähäinen, mikä tarkoittaa, että karkaistun lasin laadunvarmistusta tulee kehittää. Viprotronin edustaja muistuttaa, että valmistajan on määriteltävä omat laatukriteerit ja jatkaa, että anisotropian skannerin avulla voidaan ongelmaan puuttua aikaisessa vaiheessa eikä vasta kohteessa kaikkien työvaiheiden viimeisessä pisteessä. Viprotronin anisotropian skannauslaite sai US Glass Magazinen innovatiivisuus palkinnon viime vuonna.

Viprotron valmistaa skannereita myös pienille yrityksille, kuten esimerkiksi Eco Scanner, jonka hankintahinta on vain kolmasosa suurimmista kokonaisuuksista. Toki sen ominaisuudetkin ovat vähäisemmät esim. sormenjälkiä sillä ei voi havaita. Viprotronin laitteita myy Suomessa Treglas Oy.

Bohle puolestaan esitteli tilaisuudessa kaksi uutuuttaan: Cunio -liukuovijärjestelmän ja Xtra Clean puhdistusaineen. Cunio on sisätiloihin tarkoitettu profiilijärjestelmä, jossa yhdistyy äänetön ja kevyt käyttömukavuus. Yksi alakisko sopii kaikille tuoteperheen lasioville. Xtra Clean on uusi kemikaaliton hankausaine, joka ei naarmuta itse tuotetta vaan poistaa lian tai esimerkiksi grafiitin jälkiä jättämättä. Puhdistusaine sopii lasin lisäksi metallin ja PVC-muovin puhdistamiseen. Tuote on jo saatavilla.

Viime Glasstec messujen monipuolisesti kiinnostusta herättänyt Technology live -osasto nähdään jälleen uudelleen lokakuussa, mutta uusin ideoin. Technology live -osastolla eri yritykset ja keksijät esittelivät ideoitaan ja huimiakin näytteitään. Viimeksi saimme ihmetellä melkoisen korkeaa liukumäkeä, jossa oli vain liimattuja lasiosia. Ehkäpä seuraavaksi saamme katsella jättikeinun vinhaa liikettä. Lisäksi tarjolla on SmartGlass aiheita, suuria näyttöjä, tulevaisuuden toimistoympäristöjä, erilaisia lasin sisään rakennettuja toimintoja, uusia energiaominaisuuksia. Luvassa on joka tapauksessa tuotekehittelyä, jotka ovat keskeneräisiä, vielä kokeiluasteella. Riskejä sisältäviä innovaatioita. Ideoiden lopulliseen toteutukseen tarvitaan sijoittajia ja lasialan yrityksiä.

Swisspacer on kehittänyt eristyslasin ja ympäristön paine-eroa tasoittavan mekanismin, joka asennetaan välilistan reunaan. Tuotteella pyritään ratkaisemaan pitkäaikainen ongelma, joka johtuu suurista lämpötilaeroista tai vuoriston alhaisemmasta ilmanpaineesta kuin lasin valmistuspaikalla. Tällöin lasielementti saattaa pullistua tai litistyä, joka puolestaan aiheuttaa optista vääristymää. Pahimmillaan paine-ero rikkoo lasin. Swisspacerin edustajan mukaan ongelmaan on pyydetty ratkaisua jo vuosikausia. Nyt pieni välilistaan lisättävä metalliosa mahdollistaa paineen tasauksen, mutta vain rakenteille, joiden välitilassa käytetään ilmaa eikä kaasua. Metalliosan sisällä oleva membraanikalvo tasaa paine-eroa hitaasti.

Lisäksi yritykset Grenzebach Maschinenbau, Dow Europe (ent. Dow Corning), Lisec Austria, Biesse, Elettromeccanica Bovone, Interpane Glas Industries ja VDMA Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau.

Glasstec järjestetään 25. kerran 23.-26.10.2018 Düsseldorfissa Saksassa.