Haze

Haze on optinen ilmiö, joka saa lasin näyttämään ikään kuin sen pinnalla olisi yhtenäinen ohut pölykerros, kun lasia katsotaan vinosta kulmasta tai voimakas valo tulee lasin pintaan vinosti. Kovapinnoitetussa lasissa tämä ilmiö näkyy jossain määrin tietyissä valaistusoloissa. Ilmiö johtuu pinnoitteen karheudesta, joka aiheuttaa lasin pinnassa valon sirontaa (hajoittuminen), mikä havaitaan sameutena. Haze on pinnoitetuille laseille ominainen ja hyväksyttävä ominaisuus.

Haze laskee merkittävästi, jos pinnoite laminoidaan kalvoa vasten. Tämä ei kuitenkaan sovellu kaikkiin lasin käyttötarkoituksiin, kuten huurtumattomaan lasiin, jossa pinnoitteen on oltava uloimpana toimiakseen.

Tuotekehityksen myötä pinnoitetun lasin haze-ilmiötä on pystytty vähentämään.

Karkaistussa lasissa ilmenevän sameuden kohdalla puhutaan valkoisesta hazesta (white haze). Valkoinen haze voi olla pölyä, lasilinjan rullien jälkiä tai mekaanisia muodonmuutoksia, jotka johtuvat lasin ja rullien välisestä liian voimakkaasta mekaanisesta paineesta. Tuotannosta aiheutuvaa valkoista hazea ei sallita, kun lasia tarkastellaan ko. standardin mukaisesti.

Valkoista hazea karkaistussa lasissa. Kuvan lähde: https://www.glastory.net/killing-the-glass-ghost-how-to-eliminate-the-white-haze-from-tempered-glass/