Ajankohtaista

Uusia jäseniä

31.10.2023

Suomen Tasolasiyhdistys ry:n uusimmat jäsenet:

  • Acaos Oy, Kokkola
  • Esla-Lasi Oy, Espoo
  • Global Glass Specialists, Porvoo
  • Itä-Suomen Sisustusasennus Oy, Paihola
  • Laine Installation Oy
  • Suomen Glasluckan Oy

KAIDELASIEN LASKENNALLINEN MITOITUS

1.6.2023

Suomen Tasolasiyhdistys ry on julkaissut ohjeen liittyen kaidelasin laskennallisen mitoituksen periaatteisiin.

https://www.tasolasiyhdistys.fi/lasitietoa/mitoitus/kaidelasin-mitoitus/


Ohjetta on työstetty yhteistyössä suunnittelijoiden ja viranomaisten kanssa. Siihen tulee vielä lisäyksiä/muutoksia, mutta toivottavaa on, että ohjeistus auttaisi jo nyt eteenpäin lupa-asioissa. Seuraavan kerran rakennuslasin standardisointiryhmä kokoontuu 9.6., jonka jälkeen täydennämme ohjetta tarvittavilta osin. Tosin lisäyksiä voidaan tehdä jo ennen kokoustakin työryhmän edistymisen mukaisesti.

Lasiseminaari 28.3.2023

Suomen Tasolasiyhdistys ry järjestää yhteistyössä Puutuoteteollisuus ry:n ja Puuteollisuus ry:n kanssa Lasiseminaarin 28.3.2023 Tampere-talolla. Päivän ohjelmassa kattava paketti esityksiä ajankohtaisista aiheista kuten tulevasta rakentamislaista, kotimaan rakentamisen suhdanteista, työvoiman saatavuudesta, lasin mitoituksesta ja päivän päätteeksi perinteisesti arkkitehdin esitys. 

Ohjelma

_________________________________________________________________________________

Uusia jäseniä

Suomen Tasolasiyhdistys ry on saanut uusia jäseniä:

  • Akaan trading Oy, Tampere
  • Masi Export, Jyväskylä
  • R-Fix OÜ, Kiili, Viro

_________________________________________________________________________________

Uusi ohjekortti - Palonsuojalasit

Uusin ohjekortti on palonsuojalaseista. Lataa kaikki ohjekortit Lasitietoa välilehdeltä, kohdasta ohjeet.

_________________________________________________________________________________

Syksy saapuu ja lasit huurtuu!

Lasien huurtuminen on yleinen ilmiö etenkin keväällä ja syksyllä nopeiden lämpötilan vaihteluiden vuoksi.

Huono ikkuna ei huurru, sillä sisältä tuleva lämpövuoto pitää ulkolasin kuivana. Toisin sanoen: mitä parempi lasirakenteen U-arvo, sitä todennäköisemmin lasi huurtuu tietyillä sääilmiöillä. Kun U-arvo on alle 0,6, kannattaa alavissa maastoissa valita huurtumaton lasipinnoite.

Myös huurtumattomalla lasilla varustettu ikkuna voi huurtua toisinaan, mutta todennäköisyys on vähäinen. Sähkölasi puolestaan ei huurru.

Myöskään suojassa sijaitsevat lasit eivät huurru. Jos ilmiö häiritsee talon tietyllä sivulla, voi myös varjostava kasvillisuus tai markiisi auttaa asiassa.

Linkki tarkempaan kuvaukseen huurtumisesta.

Lue lisää aiheesta mm. https://www.lammin.fi/…/ikkunoiden-huurtuminen-ja-sen-ehka…/

Lasin lämpörikko

Lasirakenne voi toimia moitteetta useita vuosia, mutta sitten yhtenä päivänä, kun olosuhteet ovat epäedulliset, lasi murtuu. 

Auringon säteilyenergia on tärkein syy lasin lämpötilaeroihin ja siten lämpörikkoihin.

Kuuma auringonpaiste ja voimakas varjo aiheuttavat lasiin epätasaisen lämpökuorman. Kun lämpökuorman aiheuttama jännitys ylittää lasin lujuuden, lasi halkeaa. Lasiruudun puolivälissä oleva sälekaihdin lisää lämpörikko riskiä.  Kuten myös tummat sälekaihtimet ja verhot. 

Eri lasityypeillä on erilaiset kestävyysominaisuudet – toiset rikkoutuvat helpommin. Tavallinen tasolasi eli float-lasi ei kestä niin hyvin lämpökuormaa kuin karkaistu turvalasi, vaan halkeaa yleensä reunastaan, jossa lämpötilaero on suurimmillaan. Karkaistu turvalasi kestää 200-250 °C lämpötilaeron. Mitä kestävämpi lasityyppi, sitä pienemmällä todennäköisyydellä se rikkoutuu lämmön vaikutuksesta.

Yksi tärkeä lämpöhalkeamiseen vaikuttava tekijä on lasin reunan laatu. Muita ovat pokien materiaali ja väri, tuuletusaukot, teippaukset ja muut lasiin kiinnitetyt kalvot, sisäiset varjostuslähteet (verhojen ja kaihtimien välissä on oltava tuuletusrako), ilmavirta huoneen jäähdytys- tai lämmitysventtiileistä lasille (tulee suunnata pois lasista).

Kuvassa 1 auringon lämpöenergia lämmittää lasin keskiosaa. Lasin reunat ovat suojassa pokien alla ja säilyvät viileämpänä. Kuvassa 2 lasin keskialue lämpölaajenee enemmän kuin reunat. Myös vaaleasävyinen poka heijastaa lämpöä pois pitäen reuna-alueen viileämpänä kuin valoaukon alue. Kuvassa 3 reuna-alueeseen kohdistuu laajenemisesta aiheutuva jännitys. Jos jännitys ylittää lasin lujuuden, lämpökuorma rikkoo lasin.

Tripla voitti Vuoden 2020 Lasirakenne -palkinnon 

Tripla voitti Vuoden Lasirakenne 2020 -palkinnon

Vuoden 2020 Lasirakenteeksi on valittu Tripla – suurrakennushanke, jossa lasirakenteista esille nousevat kolme pääkohtaa: moniulotteinen kokoseinän parvekelasijulkisivu, box-ikkunat ja aseman taitelasijulkisivu. Palkinnon myöntää Tasolasiyhdistys ja se jaetaan joka toinen vuosi. Palkintotuomariston mukaan Triplan suunnittelussa on otettu taitavasti huomioon ympäröivän alueen massiivinen rakenne tuomalla kokonaisuuteen keveyttä, uutta ilmettä ja moniulotteisuutta, jopa lämminhenkisyyttä modernein lasirakentein.


Lue lisää aiheesta...